Luuliemestä terveyttä?

28.03.2018

Oletko harkinnut ostavasi luulientä tai kollageenivalmistetta niiden mainostettujen ihmeellisyyksiä tekevien vaikutusten vuoksi? Luuliemessä ja erilaisissa kollageeni-valmisteissa kerrotaan olevan kollageenia, glukosamiinia, kondroitiinia ja hyaluronihappoa. Nämä aineet ylläpitävät nivelten joustavuutta ja elastisuutta. Kollageeni on elimistön oma sidekudosproteiini, jota on elimistössä sidekudoksen soluväliaineessa. Kollageeni antaa tukea ja lujuutta luun, ruston, jänteiden ja verisuonten ja ihon rakenteisiin. Elimistö muodostaa itse tarvitsemansa kollageenin ja C-vitamiinilla on tärkeä tehtävä kollagenisynteesissä. Vuosien mittaan elimistön oma kollageenin tuotanto heikkenee, nivelten joustavuus ja luuston lujuus vähitellen heikkenee. Tämä on osa normaalia ihmisen ikääntymisprosessia. Markkinoilla olevat erilaiset kollageenivalmisteet, ravintolisät ja luista keittämällä saatu luuliemi, lupaavat hidastaa tätä prosessia.

Ravintolisistä saatu kollageeni pilkkoutuu elimistössä ruoansulatuskanavassa aminohapoiksi. Elimistössä imeytynyt aminohappo kulkeutuu porttilaskimon kautta maksaan, joka säätelee aminohappojen hajotusta ja pääsyä perifeeriseen verenkiertoon elimistön tarpeiden mukaan. Kollageeni ei siis kulkeudu sellaisenaan suoraan niveliin, luuhun tai ihon rakenteisiin. 

Ennen kuin ryntäät tilaamaan suhteellisen hintavaa luulientä tai ostat kollageenia jauheena tai tablettina, niin kannattaa tehdä pieni tilanne katsaus omassa elämässä. Nukutko riittävästi? Ulkoiletko päivittäin raittiissa ilmassa vähintään puoli tuntia? Harrastatko hyötyliikuntaa? Syötkö vihanneksia, marjoja ja hedelmiä päivittäin? Kuuluuko päivääsi aamupala ja lounas? Muistatko rentoutua päivittäin? Jos vastasit näihin kysymyksiin myöntävästi, niin silloin voit kokeilla kollageenia sisältäviä ravintolisiä. Luulientä voi toki kokeilla keittää itse ja yhdessä keittelyllä voi olla muuten paljon positiivisia vaikutuksia omaan elämään. 

​Jos unesi on kunnossa, syöt terveellisesti ja liikut päivittäin, ja koet tarvitsevasi kollageenia ravintolisästä, niin pari seikkaa kannattaa muistaa. Tuotteita ei suositella jos olet allerginen äyriäisille, raskaana tai imetät. Jos käytössäsi on verenohennuslääke, niin kysy aina ensin lääkäriltä voiko sen kanssa käyttää jotain ravintolisää.