Sinkkiä flunssan hoitoon?

20.02.2018

​Sinkkitabletin hitaalla imeskelemisellä on tutkimusten mukaan hyötyä flunssan hoidossa. Sinkin syömisellä eli sinkkitabletin nielaisemisella ei ole apua flunssan hoidossa. Sinkkiasetaatilla tai sinkkiglukonaatilla on tutkimusten mukaan hyvä näyttö flunssan hoidossa. Eli sinkkiasetaattia tai sinkkiglukonaattia sisältävien sinkkitablettien imeskely lyhentää flunssan kestoa noin 40 % ja toipuminen voi nopeutua jopa kolmanneksella.

​Sinkin imeskely kannattaa aloittaa mahdollisimman nopeasti, viimeistään vuorokauden sisällä, kun flunssa pukkaa päälle. Eli nenä valuu ja kurkku on kipeä. Sinkki voi käyttää suuremmilla annoksilla lyhytaikaisesti eli 3-5 päivän ajan. Flunssan hoidossa tehokas sinkin määrä on 80 mg:sta ylöspäin. Eli jos sinkkiasetaatin vahvuus on 10mg, niin sellaisia tabletteja hitaasti imeskellen suussa 8 kappaletta päivän aikana.

Onko käyttämäsi sinkki asetaattia, glukonaattia vai sitraattia? Sinkin muodolla on eroa. Sitraatti sitoutuu sinkkiin niin lujasti, ettei se pääse vapautumaan vielä nielussa. Imeskelytabletissa olisi siis hyvä olla sinkkiä asetaattina. Sillä se pääsee vapautumaan nielussa ja vaikuttamaan flunssaan. Näin ollen poretableteissa oleva sinkki ei pääse vapautumaan vielä nielussa vaan jatkaa kulkuaan vatsaan ja imeytyy vasta suolistosta. Mega-annoksia sinkkiä ei siis kannata ottaa jatkuvasti päivittäin. Suositeltu sinkin päivittäinen saanti naisilla on 7mg ja miehillä 9 mg. Hyviä sinkin lähteitä ovat viljatuotteet, liharuoat ja maitovalmisteet.

Jos sinkkiä saa jatkuvasti ylimäärin, se voi aiheuttaa mm. vatsakipuja, huimausta, pahoinvointia ja metallin makua suussa. Runsas sinkin saanti heikentää kuparin imeytymistä ja aineenvaihduntaa. Sinkkiä ei tarvitse ottaa ravintolisistä, sillä sinkillä ei saa estettyä flunssaa. Tarvittavan määrän sinkkiä saa ruoasta, jos ruokavalio sisältää lihaa, sisäelimiä, äyriäisiä, viljatuotteita, siemeniä ja pähkinöitä.

​Muutaman päivän ajan sinkkiä voi siis imeskellä tai suihkuttaa suoraan nieluun, ja se voi tutkimusten mukaan nopeuttaa flunssasta toipumista.